Saturday, May 24, 2014

A vota sau a nu vota?

Iar se apropie alegerile si spre deosebire de alte dati am vazut in ultimul timp mai multe apeluri de boicotare a votului. Argumentul adus este ca toti sunt la fel si ca partidele existente nu ne reprezinta. Insa acest argument este fals dupa parerea mea. Chiar daca nu vorbim despre masurile economice propuse de diferite partide, eu am un criteriu foarte simplu dupa care clasific partidele in momentul de fata: atitudinea lor fata de membrii de partid cercetati sau condamnati penal. DNA a anchetat foarte multi politicieni din toate partidele in ultimii ani. Sunt unele partide care in aceasta situatie au organizat mitinguri de sustinere (cazuri recente sunt presedintele consiliului judetean la Ages, primarii din Navodari sau Constanta, toti de la PSD) sau chiar au promovat in functii guvernamentale oameni trimisi in judecata (cum a fost Fenechiu de la PNL). Ori acest lucru este inacceptabil din punctul meu de vedere. Un minim standard de etica in politica ar fi demisia dintr-o functie publica in care ai fost ales sau numit in momentul in care esti cercetat pentru fapte penale. Cum putem avea incredere in cineva sa ne administreze banii publici in momentul in care este suspectat de furt sau coruptie?

In concluzie voi merge la vot si voi vota unul din partide care respecta aceste minime standarde etice. Si ii incurajez si pe cunoscutii mei sa mearga la vot, caci e important ce rezultatele sa fie determinate cat mai mult de optiunile unor oameni independenti decat de a celor dependenti de ajutorul autoritatilor si care sunt incolonati la vot de primari sau alti functionari.

P.S. 1. Asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu propunerile celor de la Uniti Salvam: legea partidelor si cele electorale trebuie schimbate pentru a permite mai usor intrarea unor actori noi pe scena politica. Dar aceste schimbari trebuie facute de parlament si solutia este sa punem presiune pe parlamentari sa faca aceste schimbari, nu sa nu mai venim la vot.

2. Tot astazi au loc alegeri in Ucraina, iar in unele zone oamenii nu vor putea vota din cauza amenintarilor separatistilor pro-rusi. Noi macar putem de aproape 25 de ani sa votam liber si fara alte amenintari.

3. Priviti acest clip de mai jos. E vorba despre niste puscariasi care vrajesc oamenii cu vorbele lor. Acolo e doar o metafora, dar asta se intampla chiar in realitate la noi din pacate...

No comments: