Tuesday, February 01, 2011

Viata domnului Cartarescu

Ultima carte a lui Mircea Cartarescu, "Frumoasele Straine (sau cum am fost un autor de duzina)" e un colaj de povestiri din viata de scriitor roman a domnului Cartarescu. Nu are formatul unui jurnal, ci mai degraba a rememorarii unor evenimente (calatorii in special) cu largi divagatii pe cele mai traznite teme. Ceva a la Creanga, dar centrat pe aventurile scriitorului care este pus fata in fata cu cititorii si pe relatiile lui cu alti scriitori, cu mult umor, dar si usor oniric. Desi nu e "scris adanc" stilul e fermecator si "face diferenta" (na, ca tot barbarisme am ajuns sa folosesc; si doar am zis sa scriu in romana tocmai ca sa cinstesc un mare scriitor roman) ca sa zic asa :)

Desi e doar a treia carte de Cartarescu pe care o citesc (alaturi de "Enciclopedia zmeilor" si "De ce iubim femeile"), iar celebrele orbitoare sunt inca pe lista de asteptare, e altceva ce m-a legat recent de acest scriitor: un editorial publicat acum cateva luni in Evenimentul Zilei, un text in care am simtit ca ma regasesc, nu ca scriitor :), ci ca fiinta curioasa fata de toate aspectele functionarii acestei lumi. Nu stiu pentru ce imi trag seva (eventual pentru ceva scrieri de duzina in Java), dar si pe mine ma intereseaza si topologia, si teoriile fizicii, si economia, si filosofia, si biologia, si toate celelalte.

Deunazi mi-a povestit mama cum la o sedinta cu parintii din clasa a unspea a intrebat-o profesoara de biologie daca am intentia sa dau la medicina. I se parea ei ca sunt foarte interesat la orele de anatomie, pun intrebari si invat. Nu am avut niciodata nici cel mai mic gand de a ma face medic, ma intreb cum m-as descurca la un laborator de anatomie cand eu ma oripilez si cand trebuie sa tai o bucata de piept de pui crud (de altfel un coleg de facultate m-a intrebat prin anul trei daca nu vreau sa merg cu el la un laborator de anatomie, aranjase el sa intre pe sestache la o grupa de medicina din anul intai, dar l-am trimis urgent la plimbare; apoi mi-a si povestit ce misto a fost sa scoata ficatul dintr-un cadavru, ce consistenta avea si altele asemenea), dar asta nu ma impiedica sa ma intereseze din ce este facut corpul uman si cum circula sangele.

P.S. Retractez: as considera o cariera in medicina doar daca s-ar face practica la anatomie pe goolge body si m-as specializa in imagistica :)
Post a Comment