Thursday, May 15, 2014

Prima problema de matematica

Am vazut recent o serie de articole despre Olimpiada Internationala de Matematica si interviuri cu fost castigatori, asa ca am zis sa incep si eu seria de postari despre matematica la care ma gandesc de ceva vreme.

Povestea asta este de cand eram in clasa a doua. Intr-o seara a venit mama la mine cu manualul de matematica de la scoala si mi-a zis: rezolva problema asta. Era o problema de genul Ion si Gheorghe au impreuna 100 de mere. Ion are cu 20 de mere mai multe decat Gheorghe. Cate mere are fiecare dintre ei? Am stat eu un timp si m-am gandit, apoi am dat raspunsul corect, insa nu am fost in stare sa explic cum am ajuns la el (sper ca nu am facut prin incercari totusi :)). Chestia e ca eu nu aveam problema asta la tema, caci nu ajunsesem inca la lectia respectiva, dar mama auzise la niste colegi de serviciu ca li s-a dat copiilor aceasta tema si nu prea au reusit sa o rezolve si a vrut sa ma testeze.

Peste multi ani am citit intr-o carte despre olimpiadele de matematica cum ca aceasta este prima problema de matematica din scoala. In sensul ca chiar daca stii materia predata pana atunci (adica adunarea si scaderea), nu e un simplu exercitiu in care aplici ce ti s-a predat, ci trebuie sa gandesti o solutie la ceva nou. Desigur ca daca ti se explica cum se face poti sa rezolvi pe urma o suta de probleme asemanatoare, dar daca vreti sa vedeti daca copilul vostru are inclinatie spre matematica, dati-i problema asta sa o rezolve singur dupa ce a invatat adunarea si scaderea. De aici porneste toata aventura in lumea fascinanta a matematicii.

No comments: